192.168.0.1 – Standard router IP-adresse forklaret

Du ved sikkert, at din computer og din telefon har en IP-adresse. IP-adressen bruges til at identificere dig på internettet, men internettet er ikke det eneste netværk, du er tilsluttet. Du er også forbundet til et privat netværk via din router. Hver anden enhed, der er tilsluttet din router, er en del af dette private netværk, og inden for dette netværk har hver computer, telefon og tablet sin egen private IP-adresse.

Ligeledes har din router også en privat IP-adresse inden for dette netværk.

En meget almindelig standard IP-adresse for en router eller et modem er 192.168.0.1 - du skriver dette i en browser, og du får adgang til routerens eller modemets grænseflade for at foretage de ændringer, du har brug for.



Offentlig vs privat IP-adresse

EN privat IP-adresse er en IP, der er tildelt af en router til enheder inden for et privat netværk. Disse IP'er kan ikke tilgås uden for netværket. For eksempel udgør din router og hver enhed, der er tilsluttet den, et privat netværk. Computere, der er tilsluttet den samme router, kan få adgang til hinanden, men ingen uden for netværket kan få adgang til din computer via den private IP.

Inde i et privat netværk er den IP-adresse, der er tildelt hver enhed, unik, men andre systemer på andre private netværk uden for dit eget kan og har den samme private IP-adresse.

EN offentlig IP-adresse er den IP-adresse, der er tildelt enheder, der er forbundet til internettet. Denne adresse er tildelt af din internetudbyder, og intet andet system på internettet kan have den samme adresse. Når du opretter forbindelse til internettet, bliver du en del af et meget større netværk, som alle kan oprette forbindelse til. Din offentlige IP er altid synlig, medmindre du vælger at skjule den med en VPN-tjeneste.

IP-adressestandarder

Når IP-adresser tildeles, følger de en standard. Standarden for IP-adresser er defineret af Internet Assigned Numbers Authority (IANA). IANA har to standarder for offentlige IP-adresser; IP version 4 aka IPv4, og IP version 6 aka IPv6.

An IPv4-adresse består af en række på fire tal, adskilt af en prik. Hvert tal kan have 1-3 cifre. De er normalt udtrykt i decimaltal, for eksempel 192.168.0.1 IP-adressen.

An IPv6-adresse består af en række på otte tal, hvor hvert tal er fire cifre langt. I modsætning til IPv4-adressen, der er udtrykt i decimaltal, er en IPv6-adresse udtrykt i hexadecimale tal.

Disse to forskellige standarder eksisterer, fordi der kun kan være 4 milliarder unikke IPv4-adresser. Da vi lever i en verden, hvor selv et køleskab kan oprette forbindelse til internettet, er behovet for flere IP-adresser indlysende, derfor IPv6-standarden, som kan have op til 340 undecilion (det er 36 nuller tilføjet til 340) adresser.

Reserverede private IP-adresser

IANA har reserveret nogle IP-adresser til private netværk. Vi nævnte tidligere, at en privat IP-adresse er unik i det netværk, den er forbundet til, men den samme IP-adresse kan tildeles et system på et andet privat netværk.

Antallet af reserverede IP-adresser til private netværk er næsten 18 millioner. De er reserveret i følgende område;

  • 10.0.0.0 – 10.255.255.255
  • 172.16.0.0 – 172.31.255.255
  • 192.168.0.0 – 192.168.255.255

192.168.0.1 IP-adressen falder inden for denne sidste række af reserverede private IP-adresser.

Når du opretter forbindelse til internettet, tilslutter du dig et større netværk. Dit private netværk er stadig privat, og din private IP er ikke synlig for nogen. Når du går online, opretter du forbindelse via din router, som forbinder via din internetudbyder. Din internetudbyder vil tildele din router og din computer en offentlig IP-adresse.

Når du tilgår et websted online, får du i det væsentlige adgang til webstedets offentlige IP-adresse. Selve hjemmesiden er forbundet til internettet via en router og en internetudbyder. Når du er online, har du en offentlig IP på internettet og en privat IP på dit netværk.

Find din offentlige IP-adresse

For at finde den offentlige IP-adresse til din computer, besøg www.google.com og søg efter min IP. Google vil fortælle dig, hvad din computers offentlige IP er. Du kan gøre dette på smartphones og tablets.

For at finde din routers offentlige IP-adresse skal du grave rundt i din routers administrative konsol.

Find din private IP-adresse

Sådan finder du den private IP-adresse til din computer:

  1. Trykke Windows startknap og type Kommandoprompt . Kør det.
  2. Gå ind ipconfig for at få vist en liste over alle din computers forbindelser.

Værdien for IPv4 er din private IP-adresse.

For at finde den private IP-adresse på din router skal du åbne kommandoprompten og skrive ipconfig. Under trådløs adapter, wifi eller LAN skal du se efter standardgateway-værdien. Dette er den private IP-adresse på din router.

Få daglige tips i din indbakke Nyhedsbrev Tilmeld dig 35.000+ andre læsere
Sådan ser du 'Fargo' på Netflix fra USA Forrige Artikel

Sådan ser du 'Fargo' på Netflix fra USA

Sådan springer du sider over i et nummereret dokument i Microsoft Word Læs Mere

Sådan springer du sider over i et nummereret dokument i Microsoft Word